Zichtbaar jezelf kunnen zijn

Het onderstaande bericht is gepubliceerd op de website van D66 Drenthe [link]

Drenthe Eerste Regenboogprovincie van Nederland
“Vrijheid zit bij D66 in het DNA. Iedereen moet vrij zijn om zichtbaar zichzelf te kunnen zijn, ongeacht geaardheid”, zegt Niels Strolenberg van de fractie van D66 Drenthe. “Met het hijsen van de vlag op het plein voor het provinciehuis in Assen is het officieel: Drenthe is de eerste Regenboogprovincie van Nederland”.

Het Drents parlement wil hiermee een helder signaal afgeven dat zij zich sterk maakt voor de veiligheid, weerbaarheid en sociale acceptatie van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders (LHBT).

Nederlanders staan in vergelijking met mensen uit andere landen positief ten aanzien van LHBT-inwoners. Maar ook in Nederland is tolerantie geen vanzelfsprekendheid. Met name openlijke uitingen van homoseksualiteit kunnen nog altijd op veel afkeuring rekenen. Ook in Drenthe en Noord Nederland zijn incidenten bekend van (gewelds)incidenten. Er valt nog wat te winnen op het gebied van sociale acceptatie.

Motie Regenboogprovincie werd door alle fracties gesteund 
Om hierin een eerste stap te zetten hebben de fracties D66, GroenLinks, PvdA, SP, VVD, PVV, 50PLUS en Sterk Lokaal de motie “Drenthe Regenboogprovincie” ingediend tijdens de vergadering van 6 juli. Met deze motie wordt het college van Gedeputeerde Staten opgeroepen om zich samen met betrokken partijen in te zetten om de veiligheid, weerbaarheid en sociale acceptatie van LHBT-inwoners te bevorderen. De motie werd gesteund door alle fracties.

Werkgroep
Niels Strolenberg: “we enkele maanden geleden begonnen met een kleine werkgroep van PvdA (Du Long), SP (Smits), GroenLinks (Nijmeijer) en D66 (Strolenberg). Deze groep sprak met diverse belangengroepen als het COC en organisaties als het meldpunt discriminatie en CMO-STAMM. Het is pracht dat we tot een motie zijn gekomen die getekend werd door 8 fracties en gesteund door alle fracties”.

D66 wil nog een stap concreter worden
Drenthe als Regenboogprovincie zet zich de samen gemeenten in om de veiligheid, weerbaarheid en sociale acceptatie van LHBT-inwoners verder te bevorderen en heeft daarbij wat D66 betreft de volgende ambities:

  • De sociale acceptatie van homoseksualiteit en transgenders neemt toe onder de gehele bevolking en met name onder jongeren, ouderen en in kringen waarin dat nog een taboe is.
  • De aanpak van vooroordelen, discriminatie, intimidatie en geweld tegen LHBT-personen werpt zijn vruchten af.
  • LHBT-personen weten zich gesteund en voelen zich veilig(er) en weerbaar(der) in het sociale domein: op school, op straat, op het werk, in de zorg en thuis, in de sport en in hun eigen sociale kring.

Geef een reactie