post

Leiderschap wordt veeleisender…

Vandaag was het een prachtige dag voor een training bij De Baak. Zo terug naar huis na een intensieve dag schreef ik wat van me af..

Leiderschap wordt veeleisender omdat je niet kunt terugvallen op een vast repertoire..

Leiderschap ontwikkelt zich, en dat blijft ook de komende jaren. Maar je kan niet zeggen dat het allemaal één richting uitgaat. Sommige organisaties passen zelforganisatie toe. Maar bv in organisaties waar sterk bezuinigd is of wordt, zie je ook nog veel klassiek hiërarchisch leiderschap. Om welke leiderschapsvorm wordt gevraagd, wordt grotendeels bepaald door de context. De kunst is dat we met die verschillen weten om te gaan.

Leiderschap wordt veeleisender omdat we niet kunnen terugvallen op een vast repertoire. De omgeving waarin het team functioneert kan snel veranderen, en daarmee veranderen de eisen die aan het team worden gesteld. Het belangrijkste hulpmiddel dat leiders houvast kan geven is dialoog. Met dialoog kun je zorgen dat je weet wat er speelt en hoe je kunt reageren. De gemeenschappelijke waarden die aan het werk richting geven, komen zo naar boven.

De kunst als leider is om alle meningen aan te horen, ook degene die je niet graag hoort, en daarna sturing te geven aan het resultaat van de dialoog. En met zijn allen verder.

Geef een reactie